Kuuluisia taiteilijoita historiasta nykypäivään

Vincent Van Gogh

Hollannissa vuonna 1853 syntynyt, vain 37 vuotiaana Ranskassa kiistellysti itsemurhan tehnyt Vincent Van Gogh on lyhyestä eliniästään ja traagisesta elämästään huolimatta historian yksi tunnetuimpia ja tärkeimpiä taiteilijoita. Hänen työnsä vaikuttivat suoraan muun muassa abstraktin taiteen jvangogha dekoratiivisen ekspressionismin (fauvismi) syntyyn. Van Goghin suvussa oli paljon pappeja ja kirkonmiehiä. Vincent itsekin opiskeli alun perin teologiaa papin ura mielessä, mutta jätti opinnot pian kesken niissä epäonnistuttuaan. Hän työskenteli tämän jälkeen lukuisilla eri aloilla vaihtelevalla menestyksellä, toimien sukulaisen taidegalleriassa avustajana, lähetystyöntekijänä, opettajana ja taidekauppiaana ennen aktiivista, vain noin kymmenvuotista taiteilijan uraa.

Van Gogh oli erittäin tuottelias taiteilija ja hänen koko tuotantonsa kattaa lähes 2100 eri työtä, joista noin 900 on viimeisteltyjä maalauksia ja loput 1200 erilaisia piirustuksia. Teemaltaan työt ovat melodramaattisia, impulsiivisia ja voimakkaiden värien ja näkyvien siveltimen vetojen kyllästämiä. Vincent Van Gogh kärsi elämänsä loppuvuosina todistetusti masennuksesta, hallusinaatioista ja muista psykoottisista oireista ja vietti aikaa psykiatrisessa hoitolaitoksessa kehnoin tuloksin. Koko iän läsnäollut taloudellinen epävarmuus, epäonninen rakkauselämä ja voimakkaat tunnetilat heijastuvat vahvasti Van Goghin maalauksissa.

Van Gogh keskittyi todellisuuden kuvaamiseen vaatimattomien kohteiden, kuten arkielämän, maalaismaisemien, esineiden ja sommittelujen kautta. Ilmaisukieleltään työt ovat rohkeita ja hänen omien sanojensa mukaan pyrkivät tuomaan esiin sen hetkisen tunnetilan sellaisenaan. Japanilainen taide ja erityisesti aasialaiset puupiirrokset ja niiden järjestelmällinen asettelu tulee hyvin esiin Goghin maalauksissa tarkkasilmäiselle katsojalle. Värit olivat hänen tunteidensa paletti ja niistä rakkain oli keltainen, joka edusti aurinkoa. Punainen ja vihreä näyttäytyvät töissä syvän intohimon väreinä.

Pablo Picasso

Vuonna 1973 kuollut espanjalainen taidemaalari Pablo Picasso on tunnettu paitsi taiteestaan, myös värikkäästä elämästään, jota reunustivat raha, lukuisat naiset, juhliminen ja julkisuus. Pablo Picasso on kiistatta viime vuosisadan merkittävimpiä taiteilijoita. Muun muassa kubismin taidesuuntaus syntyi täysin Picasson ja ranskalaisen taidemaalarin ja kuvanveistäjä George Braquen yhteistyön tuloksena. Picasson ainutlaatuinen lahjakkuus tuli esiin jo esiteini-iässä hänen opiskellessa Barcelonassa taidemaalausta.

Maalaukset jakaantuvat useaan eri kauteen, joita määrää tietty väri. Ensimmäistä, sinistä periodia 1900-luvun alussa leimaa masennus, jonka katalysaattorina toimi läheisen ystävän kuolema. Tuolloin maalauksen kohteina olivat esimerkiksi klovnit, prostituoidut ja laitapuolen kulkijat. Ruusunpunainen kausi tämän jälkeen oli lyhyt, mutta värikkäämpi ja siinäkin esiintyvät tavallisuudesta poikkeavat hahmot, kuten sirkuksen esiintyjät ja kiertävät taiteilijat. Muita Picasson merkittäviä jaksoja ovat hänen silloisen mesenaatin innoittama afrikkalaisvaikutteinen kausi, sekä 1930-luvun lopussa käydyn Espanjan sisällissodan siivittämä barbaarinen kausi, joka toi ensimmäistä kertaa poliittiset teemat mukaan hänen taiteeseen. Nämä kaksi viimeisintä jaksoa olivat Pablon uran käännekohtia, sillä ne saivat hänet uudistamaan omaa tyyliään radikaalisti.

Vaikka Picasso yhdistetään vahvasti surrealismiin, hän ei ollut tämän aatteen varsinainen soihdunkantaja. Hän sai surrealismista kuitenkin paljon vaikutteita omiin teoksiinsa ja runouteensa. Taiteilija kykeni uudistumaan ja kehittymään aivan viimeisiin elinvuosiinsa asti ja hän ei kaihtanut rajojen rikkomista missään vaiheessa. Taloudellisesti Picasso menestyi elinaikanaan alkuvuosien vaikeuksien jälkeen erittäin hyvin. Teosten arvo alkoi nousta 1980-luvulla näyttelyiden ja uusien löydettyjen maalausten myötä huimasti. Picasson taideteokset ovat edelleen halutuimpia sekä keräilijöiden että taidevarkaiden joukossa ja niitä on arvioiden mukaan varastettu eniten maailmassa verrattuna muihin taiteilijoihin.

Ai Weiwei

Kiinalaissyntyinen ja tällä hetkellä Berliinissä vaikuttava Ai Weiwei on nykytaiteilijoista yksi eniten esillä oleva. Hänen töitään kommentoidaan usein mediassa, sillä ne sivuavat politiikkaa, yhteiskunnallisia oloja sekä ajankohtaisia kulttuuri-ilmiöitä. Vaikka tätä taiteilijaa eivät kaikki tunnekaan, hänen töiltään on ollut vaikea välttyä. Linnunpesänä tunnettu Pekingin kansallinen stadion oli vuoden 2008 olympialaisten päänäyttämö. Ai Weiwei toimi tällöin tapahtumien taiteellisena konsulttina vastaten teemasta ja yksityiskohdista. Vaikka tämä onkin hänen merkittävin teoksensa, sen saaman katsojamäärän myötä, Weiweillä itsellään on kaksijakoinen suhde Kiinaan eri selkkausten ja sikäläiseen yhteiskuntaan kriittisesti suhtautuviin kohdistuvan vainon takia. Vuonna 2011 taiteilija pidätettiin talousrikoksiin liittyen, joista hän kärsi lyhyen tuomion.

Weiwein työt pohjautuvat lähtökohtaisesti kiinalaiseen kulttuuriin ja niitä ymmärtää parhaiten tätä taustaa vasten. Taideteokset ja installaatiot käsittelevät usein pyhien ja mittaamattoman arvokkaiden kohteiden tahallisen huolimatonta kohtelua. Hyvänä esimerkkinä tästä provokatiivisuudesta on Weiwein valokuvateos, jossa hän näyttää pudottavan yli 2000 -vuotta vanhan Han-dynastian aikaisen uurnan maahan rikkoen sen. Mielipiteitä jakava taiteilija on näyttäytynyt ensimmäistä kertaa Suomessa vuonna 2015, jolloin myös pari uutta teosta tuotiin näytille ensimmäistä kertaa maailmassa. Näyttelyt ovat tyypillisesti sekoitus erilaisia laajoja installaatioita ja valokuvia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *